Sigaretten mogen vanaf woensdag niet meer in het zicht staan in supermarkten

Sigaretten mogen vanaf woensdag niet meer in het zicht staan in supermarkten

Vanaf woensdag mogen supermarkten geen sigaretten en shag meer in het zacht hebben staan. De Warenautoriteit zegt direct te zullen handhaven op het uitstalverbod.

Het was eigenlijk de bedoeling dat het uitstalverbod vanaf 1 januari van dit jaar al in zou gaan, maar de supermarkten kregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitstel tot 1 juli, omdat er niet genoeg tijd bleek te zijn. De meeste grote supermarktketens hebben de aanpassingen inmiddels afgerond om te voldoen aan de eisen van het verbod dat aankomende woensdag in zal gaan.

Die tijd hebben ze in sommige gevallen ook volledig benut. De ombouw vraagt tijd en inzet, en wegens de extra drukte in coronatijd heeft het lang geduurd voor de supermarktketens. Ook komen er veel kosten bij kijken.

Een aantal supermarktketens voldeden al aan de eisen voordat de nieuwe wetgeving inging. Sinds eind 2016 heeft Dirk als eerste supermarkt de tabak in alle filialen al uit het zicht geplaatst. "Dt geld voor onze 123 filialen", aldus de keten. "Wij begonnen er vorig jaar mee", zegt een woordvoerder van Plus (270 vestigingen). "In de eerste helft van dit jaar hebben we alle tabak uit het zicht geplaatst."

De NVWA zal daar vanaf woensdag direct op gaan handhaven. "De bestuurlijke boete voor het overtreden van het uitstalverbod varieert van 450 euro tot 4.500 euro", aldus de overheidsdienst. "De NVWA heeft het interventiebeleid voor de Tabaks- en rookwarenwet aangepast in verband met het van kracht worden van het uitstalverbod."

Het uitstalverbod voor tabak in supermarkten is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om roken te ontmoedigen.

Beeld: Luciano Belviso

Lees meer over:
supermarkt

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties