Nederlandse economie krimpt met 7,5 procent door coronacrisis volgens IMF

Nederlandse economie krimpt met 7,5 procent door coronacrisis volgens IMF

Het uitbreken van de pandemie vanwege het coronavirus laat zo zijn sporen na. Ook de Nederlandse economie is daardoor stevig getroffen. De economie krimpt dit jaar naar alle waarschijnlijkheid met 7,5, net zoals de economie in de gehele eurozone.

Deze voorspelling is gemaakt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepresenteerde World Economic Outlook. Het IMF voorspelt dat de gehele wereldeconomie als geheel in 2021 een opleving van 5,8 procent kan verwachten. En specifiek de Nederlandse economie waarschijnlijk met 3 procent, de Eurozone 4,7 procent.

Mocht het zo zijn dat de situatie in de tweede helft van het jaar weer langzaam normaliseert en steunmaatregelen en faillisementen beperkt blijven, dan kunnen we dus volgend jaar mogelijk weer enig herstel zien.

Het is belangrijk te beseffen dat de ramingen nog onzeker zijn zo benadrukt IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath. Wanneer de virusuitbraak langer aanhoudt dan kan de schade vele malen hoger uitvallen. Mocht de pandemie aanhouden tot volgend jaar, dan krimpt de wereldeconomie in 2021 nog eens met 8 procent.

Eerder dit jaar kwam het Centraal Planbureau met een aantal verschillende scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het meest ongunstige scenario zien we een teruggang tot zelfs 7 procent, volgens het CPB. Dan is het volgens het planbureau nog maar de vraag of we in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Beeld: Bankenverband | Public Domain | Flickr

Lees meer over:
coronavirus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties