Miljarden dollars boete voor Amerikaanse bank Wells Fargo

Miljarden dollars boete voor Amerikaanse bank Wells Fargo

Wells Fargo moest op het matje komen bij de Amerikaanse overheid, en gaat 3 miljard dollar aan boetes aan de overheid betalen. Een van de grootste Amerikaanse banken is hiertoe veroordeeld vanwege een fraudezaak waarbij spookrekeningen werden afgesloten.

Het betreft hier een schikking tussen het Amerikaanse Openbaar ministerie en de juristen van de bank, zo laat de Amerikaanse overhead weten. Als de bank meewerkt aan toekomstige onderzoeken zal het strafrechtelijk onderzoek naar de bank voor 3 jaar worden stopgezet, zo is het in de schikking afgesproken. Dit laten de Amerikaanse media weten.

Medewerkers die voor de bank werkten openden tussen 2012 en 2016 verschillende rekeningen namens klanten, zonder dat de klanten hier vanaf wisten of daar ook maar enige toestemming voor hadden gegeven. Op die manier konden de medewerkers een hogere provisie berekenen en ‘targets’ halen. Ze opereerden langere tijd onder de radar maar de fraude kwam uiteindelijk in 2016 aan het licht.

Als gevolg van de fraude werden er maarliefst 5300 medewerkers ontslagen en er moest een boete van 185 miljoen dollar worden betaald. De klanten die de dupe zijn geworden van de praktijken kregen totaal voor 5 miljoen dollar aan vergoeding voor de gemaakte kosten waar zij niets vanaf wisten.

Spijtig genoeg is Wells Fargo al eerder in de problemen gekomen. De bank moest al eens een dollar van 1 miljard dollar betalen. Het ging hier dan om wanpraktijken voor het verstrekken van autoleningen en hypotheken.

Een voorbeeld is dat de klanten werden verplicht tot het afnemen van verzekeringen die niet eens nodig waren, en hoge kosten die in rekening werden gebracht bij hypotheekklanten.

Door de bank werd al eens eerder geschikt met justitie. Dit zijn blijkbaar praktijken die mogelijk zijn in de VS, waardoor een bank weer straffeloos door kan gaan met zijn praktijken. De bank heeft tijdens de vorige schikking 2,1 miljard betaald. De schikking betrof toen de verkoop van verpakte hypotheekproducten in aanloop naar de financiële crisis. De bank zou toe op de hoogte geweest zijn dat de informatie die verstrekt werd niet zou deugen.

Deze praktijken brengen ook veel economische schade met zich mee. Wells Fargo is een van de grootste hypotheekverstrekkers van de VS. En dit beschadigt natuurlijk de reputatie van Wells Fargo alsook het vertrouwen van e consument in de bank.

Beeld: Pixabay.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties