Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Het kabinet neemt aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen die direct lijden onder de economische gevolgen van het coronavirus. Onder meer taxichauffeurs en tandartsen hebben nu ook recht op een eenmalige 'gift' van 4000 euro.

Het kabinet neemt de nodige kritiek serieus en verruimt de sectoren waarin ondernemers actief zijn, om hen ook hulp te bieden. Naast de oorspronkelijke bedrijfstakken zoals horeca en kapsalons, kunnen vanaf volgende week mkb'ers in taxichauffeurs, food, fysiotherapeuten en ondernemers in de cultuursector een verzoek indienen.

Dit laten minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een gezamenlijke brief weten aan de Tweede Kamer. "Het kabinet doet in deze barre tijden wat nodig is."

De regering vindt dat er extra steun nodig is om bedrijven door de crisis heen te helpen. De ministers en staatssecretarissen schrijven: "De verlengde gezondheidsmaatregelen hebben een grotere, directe impact op groepen ondernemers. Daarom stellen we opnieuw miljardensteun beschikbaar."

Verder is er nog goed nieuws voor start-ups en scale-ups. Deze bedrijven die vaak geen banklening hebben maar worden gefinancierd door investeerders, kunnen eenvoudiger aan krediet komen. Via regionale ontwikkelingsmaatschappijen komt ruim 100 miljoen euro vrij.

Sinds de openstelling van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TSOG) eind maart kwamen er veel klachten binnen. Veel ondernemers die wel direct werden getroffen door de gedwongen sluiting maakten geen aanspraak maken op de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro netto. Dat zorgde voor de nodige frustratie.

Daarnaast wordt de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) verhoogd met 8,5 miljard euro naar 10 miljard euro. Met deze regeling staat de overheid garant bij het verkrijgen van banklening of bankgarantie tot een maximumbedrag van 150 miljoen euro per bedrijf.

Voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) wordt de premie verlaargd van 3,9 procent naar 2 procent. Op deze manier wordt het voor ondernemers goedkoper om geld te lenen. Uiteindelijk wordt het garantiebudget van de BMB verdubbeld tot 1,5 miljard euro.

Beeld: Thomas P. Rothlichsberger | Flickr

Lees meer over:
kabinet ondernemers mkb

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties