Enorme stijging huuraanbod vanwege coronacrisis

Enorme stijging huuraanbod vanwege coronacrisis

Een opvallende ontwikkeling: het aanbod van huurwoningen in Nederland is de afgelopen maand flink gestegen. Dit blijkt uit cijfers die woningplatform Pararius bekend heeft gemaakt aan de NOS. De website zag in april een stijging van 15,7 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Toen daalde het aanbod nog 2 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

De grote stijging is voornamelijk door de coronacrisis veroorzaakt, zo weet het platform te melden. Daarnaast lopen veel langetermijncontracten af of worden opgezegd door expats.

"De toeristische sector is momenteel grotendeels volledig stilgevallen. Dit kan tot gevolg hebben dat verhuurders van short stay nu kiezen voor langetermijnverhuur om de leegstand te beperken", zo zegt een woordvoerder van Pararius. Dit valt te herleiden uit onder andere het aanbod van gemeubileerde woningen.

Ook in maart was al een lichte stijging merkbaar. Toen steeg het aanbod van huurwoningen op de website met 7,4 procent, tegenover 5,4 procent in het jaar ervoor.

Pararius verwacht dat de vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector minder makkelijk worden verhuurd, omdat door de coronacrisis banen voor kenniswerkers niet worden ingevuld.

Op het gebied van koopwoningen lijkt er nog geen sprake van een 'corona-effect', meldde het Kadaster vorig maand. Het aantal woningzoekenden dat informatie over een woning bij het vastgoedregister opvraagt is redelijk gelijk bleven. Die 'bevragingen' worden als een betrouwbare indicator gezien voor de interesse in koopwoningen.

De engelstalige versie van de website werd in maart 19 procent minder gebruikt dan het jaar ervoor, dus het uitblijven van expats ziet het platform ook terug in de bezoekcijfers.

Of het stijgende huuraanbod blijvend is zal nog moeten blijken, daar valt niets over te zeggen. Het platform verwacht dat het effect na de coronacrisis weer zal afnemen, en dat de vrijgekomen woningen opnieuw weer voor korte termijn verblijven zullen worden verhuurd.

Beeld: Heiloo Online | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Lees meer over:
coronacrisis huurwoning

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties