Een nieuwe studie toont aan dat elektrische auto's vervuilender zijn dan gewone auto's

Een nieuwe studie toont aan dat elektrische auto's vervuilender zijn dan gewone auto's

Elektrische voertuigen worden door de overheid en sommige consumenten gezien als het schoner alternatief voor ‘gewone’ voertuigen. Maar een groep Duitse wetenschappers steekt daar een stokje voor en beweert dat dat de elektrische voertuigen juist slechter zijn voor het milieu dan de auto’s die fossiele brandstoffen verbranden.

De studie genaamd “Elektrische voertuigen zijn geen wondermiddel voor klimaatverandering”, schrijven Duitse wetenschappers Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl en Hans-Werner Sinn over hun bevindingen. Zij beweren dat elektrische voertuigen verantwoordelijk zijn voor 11 tot 28% meer Co2-uitstoot dan hun diesel aangedreven tegenhangers. De bevindingen van de wetenschappers zijn gebaseerd op het hele productieproces van elektrische auto’s alsook de huidige energiemix in Duitsland.

Volgens de bevindingen van de groep genereert de winning en verwerking van het lithium, kobalt en mangaan dat nodig is om een ​​batterijpakket voor een Tesla Model 3 te maken, tot 15 ton CO2-uitstoot. Gegeven een levensduur van een voertuig van 10 jaar bij 15.000 km per jaar komt dat neer op gemiddeld 98 gram CO2 per kilometer.

Bovendien merkt de studie op dat, aangezien Duitsland nog steeds afhankelijk is van steenkool voor een deel van zijn energieproductie, er rekening moet worden gehouden met de emissies van die energiecentrales. Zodra de elektriciteitsopwekking is meegerekend, beweert de studie dat een Tesla Model 3 het equivalent van 156 tot 180 gram CO2 per km uitstoot. Ter vergelijking: een Mercedes-Benz GLC Coupé, aangedreven door een 3.0 liter diesel, stoot 176 gram CO2 per kilometer uit. Een aanzienlijk verschil.

De studie wierp uitsluitend een blik op de Duitse markt, maar het is niet ondenkbaar dat in andere landen de situatie vergelijkbaar, al dan niet ernstiger is. De uitstoot die verband houdt met de productie van autoaccu’s is namelijk universeel, en het ‘vuile’ geheim, en dus de grootste uitstoot, die van de elektriciteit lijkt te zijn.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
onderzoek Studie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties