Amazon nu officieel in Nederland, gaat strijd aan met Bol.com

Amazon nu officieel in Nederland, gaat strijd aan met Bol.com

Het is zover, Amazon is nu officieel in Nederland. De grote webwinkelgigant heeft de Nederlandse versie van de site geopend. Ondanks dat het al duidelijk was dat Amazon vergevorderd was in de voorbereidingen om zijn intrede te doen op de Nederlandse markt, was het nog onduidelijk wanneer het echt zou beginnen.

Het was wel duidelijk dat in de eerste helft van 2020 Amazon naar Nederland zou komen. Een tijd lang kon via Amazon.nl alleen boeken gezocht worden. Nu staan er zelfs miljoenen producten op de site waaruit gekozen kan worden.

Amazon laat tegenover NRC weten dat het om honderd miljoen producten gaat. Als dat getal klopt dan is het aantal producten vier keer zo hoog dan bij Bol.com. Dat was de grootste webwinkel van Nederland totdat Amazon zijn intrede maakte. Het bedrijf laat weten ‘bescheiden’ te beginnen, maar dat het in korte tijd fors zal doorgroeien.

Ook het Nederlandse hoofdkantoor van Amazon wordt uitgebreid. Momenteel staan 85 vacatures open. Er wordt verwacht dat er aan het einde van het jaar er ongeveer 400 mensen zullen werken. De distributie wordt verzorgd vanuit een distributiecentrum net over de Nederlandse grens bij Roermond.

De intrede van Amazon op de Nederlandse markt kan goed uitpakken voor Nederlandse ondernemers. Zij kunnen nu vanaf heel Europa via Amazon hun producten verkopen. Er zijn inmiddels al duizenden Nederlandse ondernemers die zich al bij Amazon hebben aangesloten. Bij Bol.com zijn bijna 30.000 ondernemers aangesloten.

Voor andere bedrijven, de webwinkel reuzen, vormt de komst van Amazon mogelijk een aanzienlijk probleem. Omdat er flink geconcurreerd moet gaan worden om het hoofd boven het water te blijven houden. Het gevolg is mogelijk toenemende prijsdruk en enorme concurrentie voor bestaande partijen zoal Bol.com en Coolblue, welke bekende spelers zijn op de markt. Kleinere toeleveranciers van Nederlandse e-commerce platforms zullen waarschijnlijk al helemaal niet meer het hoofd boven water kunnen houden.

Zodra Amazon een markt betreedt gaan de prijzen flink omlaag. Afhankelijk van de markt in kwestie kan dat om enkele tot maarliefst tientallen procenten gaan. Een partij zoals Bol.com zou daardoor zelfs diep in de min kunnen duiken.

Het is namelijk zo, als Amazon gebruik maakt van internationale leveranciers, kan het zeer lage prijzen bieden en bijvoorbeeld de grootste concurrent Bol.com dwingen mee te gaan in een race. Een race waarbij de bodem instorten de enige uitkomst is. En daar zal het natuurlijk ook niet bij blijven.

Wat volgt? Gaat Europa er dan net zo uitzien als de VS? Als één grote, monopoly markt met een paar grote spelers die volledige markt in handen hebben? De globalisering marcheert rustig door, en ook ons kikkerlandje ontkomt er niet aan.

Beeld: Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties