Zweden gaat vanaf nu geen permanente verblijfsvergunningen meer aan vluchtelingen en asielzoekers verstrekken

Zweden gaat vanaf nu geen permanente verblijfsvergunningen meer aan vluchtelingen en asielzoekers verstrekken

Vorige maand werd door het Zweedse parlement een wet die verblijfsvergunningen voor vluchtelingen in eerste instantie tijdelijk maakt in plaats van permanent, goedgekeurd.

Sinds 1984 had de Zweedse regering permanente verblijfsvergunningen verleend aan asielzoekers en vluchtelingen. Volgens de nieuwe regels die de sociaaldemocratisch-groene regering in april heeft voorgesteld, worden de verblijfsvergunningen alleen verlengd als de omstandigheden van de vergunning ongewijzigd zijn gebleven en nog steeds van toepassing zijn. Bijvoorbeeld door een voortdurend conflict in land van herkomst. Bovendien zullen later, in een apart proces, ook tests voor Zweedse taal en burgerschapskennis worden geïntroduceerd voor iedereen die zijn verblijfsduur wil verlengen.

De Zweedse minister van Justitie en Migratie, Morgan Johansson, noemde deze stemming in juni een "groot succes", toen de Riksdag deze aanvankelijk goedkeurde.

Aan de andere kant hebben groepen die opkomen voor mensenrechten hun bezorgdheid geuit tegen deze regel. “De gevolgen van de nieuwe migratiewet zullen zijn dat het voor slachtoffers moeilijker zal zijn om zich te concentreren op integratie, om deel uit te maken van de Zweedse samenleving en om de arbeidsmarkt te betreden. Tegelijkertijd zal het Zweedse Migratiebureau gedwongen worden om grote middelen te investeren in heroverwegingen”, verklaarde Amnesty Sweden eerder.

De wetswijzigingen zullen ook gevolgen hebben voor migranten in Zweden met een werk-, studenten- of gezinsvisum die een permanente verblijfsvergunning willen bemachtigen. Zoals de nieuwe regels aangeven, moeten de nieuwkomers ten minste drie jaar in het land wonen om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning. Mensen die naar Zweden verhuizen om zich bij een familielid te voegen, krijgen slechts tijdelijke toestemming om in het land te blijven.

Mensen van deze categorie moeten ook bewijzen dat ze zichzelf financieel kunnen onderhouden door te voldoen aan de criteria van ongeveer € 809 (8.287 kronen) per maand voor 2021. Zweedse, EU- of Zwitserse staatsburgers die hun partner of echtgenoot willen meenemen om bij hen te wonen , hebben te maken met een uitzondering op deze wet.

Zweedse academici uitten hun bezorgdheid over de verhuizing en zeiden dat het onderzoekers van buiten de EU/EAA zal ontmoedigen om naar Zweden te komen en een permanente verblijfsvergunning aan te vragen omdat ze niet in aanmerking komen.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Lees meer over:
Zweden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer