Weinig coronabesmettingen in Rusland, hoe doen ze dat?

Weinig coronabesmettingen in Rusland, hoe doen ze dat?

In Europa slaat het coronavirus wild om zich heen. In sommige landen zijn duizenden of zelfs tienduizenden gevallen van besmettingen geregistreerd. Maar wat opvalt is dat in Rusland de getallen opvallend laag blijken te zijn. Welke maatregelen heeft het land genomen om het virus zo goed mogelijk weten te bedwingen?

Tot en met zaterdag waren er net boven de 300 geregistreerde gevallen en nul doden geconstateerd. In vergelijking met andere landen is dat aanzienlijk lager. Poetin zei een aantal dagen geleden: "De situatie is onder controle."

De Russische overheid zegt: dit heeft te maken met het feit dat wij effectieve maatregelen hebben genomen om verdere besmetting te voorkomen. De grenzen werden immers al snel gesloten voor reizigers uit risicolanden. Verder werden mensen verteld twee weken in zelfisolatie te blijven bij aankomt.

Het land neemt immers ook geen halve maatregelen. Vandaag de dag zijn massabijeenkomsten verboden, sportcompetities stilgelegd, bioscopen, theaters en musea sloten al eerder de deuren. Mensen werd aangeraden om thuis te werken. En de grenzen zijn tot begin mei gesloten. Dat is langer dan in andere landen.

Het snelle handelen en de preventieve aanpak lijkt te werken. De meeste winkelcentra zijn nog gewoon open. En de Moskouse burgemeester wilt er ook niets van weten dat de metro stopt met rijden. Beichten dat er een volledige lockdown plaats zal vinden worden eveneens tegen gesproken. Het is waarschijnlijk dat dit in Moskou en andere grote steden niet zal gebeuren.

Er is in Rusland veel vertrouwen in de leider. Dus wanneer Poetin aan de mensen duidelijk maakt dat er geen reden tot paniek is, dan hebben de mensen daar vertrouwen in. Tijdens situaties waar het nodig blijkt handelt Poetin direct en krachtig. Dat schept ook het nodige vertrouwen. Het hoort ook bij de Russische mentaliteit om niet over negatieve invloeden te spreken waar ze zelf helemaal geen of nauwelijks invloed op hebben. In tijden van moeilijkheden gaat men gewoon collectief door.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
coronavirus Rusland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties