Verontrustende beelden: Zwarte Milities marcheren gewapend door de straten en roepen: “Black Power!”

Verontrustende beelden: Zwarte Milities marcheren gewapend door de straten en roepen: “Black Power!”

Een groep van zwarte en gewapende militanten, de Not F *** ing Around Coalition (NFAC), verzamelden zich in Lafayette, Louisiana (Verenigde Staten) om te protesteren tegen politiegeweld. De demonstratie vindt plaats op een moment dat de groeiende raciale spanningen tussen bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten al erg intens zijn.

De leden van de NFAC marcheren, in het zwart gekleed, door de straten. Velen van hen uitgerust met aanvalsgeweren, kogelvrije vesten en andere tactische accesoires. De mars werd gehouden om aandacht te vragen voor Trayford Pellerin, een zwarte man die in augustus door de politie in Lafayette werd neergeschoten en gedood.

De leider van de NFAC, Grandmaster Jay noemt hij zichzelf, hield een toespraak. Al schreeuwend maakte hij duidelijk dat het ‘Make America Great Again’ van president Trump volgens hem niet van toepassing is op zwarte Amerikanen. “Ik kan me geen tijd in dit land herinneren dat het geweldig voor ons was”, zei hij, om vervolgens de menigte “black power” te laten roepen.

De mars eindigde zonder uitbarstingen van geweld, één persoon werd gearresteerd nadat hij per ongeluk zijn vuurwapen had gelost. Toch boezemt het als Nederlander zijnde de nodige angst in, wanneer je taferelen aanschouwt. Honderden mensen die gewapend door de straten marcheren, iets wat in Nederland ondenkbaar is.

De VS zijn opgeschrikt door maandenlange antiracismedemonstraties, aanvankelijk aangewakkerd door de dood van George Floyd. Veel van de protesten zijn uitgelopen op rellen, plunderingen en nog steeds voortdurende polarisatie.

Beeld: Screenshot Youtube

Lees meer over:
Verenigde Staten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties