Syrische vluchtelingen zijn niet langer welkom in Denemarken

Syrische vluchtelingen zijn niet langer welkom in Denemarken

Toen Denemarken vorige maand het eerste Europese land werd dat de verblijfsstatus van meer dan 200 Syrische vluchtelingen introk, werd het veroordeeld door EU-wetgevers, de VN-vluchtelingenorganisatie en mensenrechtenorganisaties. Echter de Deense overheid is standvastig en vastberaden. De autoriteiten in Kopenhagen zeggen dat delen van Syrië nu veilig genoeg zijn voor vluchtelingen om terug te keren.

Activisten en gemeenschapsgroepen hebben woensdag in verschillende steden protesten gepland ter ondersteuning van de vluchtelingen. Voor een land met een zeer liberale reputatie staat Denemarken erom bekend zijn immigratiebeleid de afgelopen jaren herhaaldelijk aangescherpt te hebben omdat zij vinden dat voor hen nu de massale immigratie ook zijn keerpunten meer dan duidelijk begint te laten zien.

Meer dan 200 Syrische staatsburgers hun verblijfsvergunning zijn inmiddels ingetrokken omdat Damascus en de omliggende regio nu als veilig worden beschouwd. Meer dan een decennium nadat het conflict in Syrië uitbrak, wonen ongeveer 35.000 Syrische staatsburgers in Denemarken. In het afgelopen jaar heeft de immigratiedienst de gevallen van meer dan 1.200 vluchtelingen uit de wijdere regio Damascus opnieuw beoordeeld. "De omstandigheden in Damascus in Syrië zijn niet langer zo ernstig dat er gronden zijn voor het verlenen of verlengen van tijdelijke verblijfsvergunningen", is de Deense overheid van mening.

In 2015 arriveerde tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom meer dan 21.000 asielzoekers in Denemarken. Het asielbeleid werd dat jaar en opnieuw in 2019 aanzienlijk aangescherpt, waarbij de nadruk werd gelegd op tijdelijke bescherming en repatriëring. Opeenvolgende Deense regeringen hebben agressieve anti-immigratiecampagnes gevoerd, waaronder de inbeslagname van activa zoals sieraden van asielzoekers.

De regerende sociaal-democraten hebben ook een harde houding aangenomen om aanhangers van rechtse partijen terug te winnen. "Het Deense systeem is een soort uitschieter. Het is er een die behoorlijk in deze richting duwt. Meer dan andere landen." zegt Martin Lemberg-Pedersen, universitair hoofddocent bij het Center for Advanced Migration Studies. "Het gelooft niet dat integratie kan werken. En migranten leveren Denemarken te weinig op."

Vorig jaar is het aantal asielzoekers gedaald tot 1.500. Slechts 600 mensen kregen asiel, het laagste in drie decennia." Dat is echt goed nieuws", zei de heer Tesfaye in februari. "Corona speelt natuurlijk een rol, maar ik denk dat het vooral komt door ons strikte buitenlands beleid. Veel van degenen die hier komen, hebben helemaal geen bescherming nodig."

De regering heeft een doel van nul inkomende asielzoekers gesteld, met het argument dat het bespaarde geld naar de welvaart kan gaan.

Bron: BBC | Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
vluchtelingen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties