Slowakije verbiedt officieel de islam en verbiedt moskeeën

Slowakije verbiedt officieel de islam en verbiedt moskeeën

Slowakije heeft maatregelen genomen waardoor de islam niet in staat is om een ​​van de officieel erkende religies van het land te worden, waardoor het Europese land is met de strengste wetten tegen de islam in heel Europa.

In 2016 stemde tweederde van de afgevaardigden, waaronder die van de oppositie, voor een wetgeving die was ingediend door de Slowaakse Nationale Partij (SNS) van de regering, die vereiste dat religieuze groeperingen in het land 50.000 volgers moesten hebben om hun scholen te runnen, religieuze instellingen te openen of in aanmerking te komen. voor overheidssubsidies. De wet vereiste voorheen slechts 20.000 handtekeningen.

Volgens officiële bronnen heeft de islam, die in de eerste plaats het doelwit was van de wet, in Slowakije maximaal 5.000 volgers.

In 2016 zei de toenmalige premier Robert Fico in een interview: "Het spijt me, de islam hoort niet thuis in Slowakije. Het is de plicht van politici om heel duidelijk en openlijk over deze dingen te praten. Ik zou niet willen dat er tienduizenden moslims waren. "

Op basis van de laatste volkstelling omvatten religies met de vereiste bevolkingsdrempel de rooms-katholieke kerk, waaraan bijna 70 procent van de Slowaakse bevolking bij hoort, de protestantse evangelische kerk van de Augsburgse Confessie die 7 procent uitmaakt, de Grieks-katholieke kerk met 4 procent, de christelijk-gereformeerde kerk met 2 procent en de orthodoxe kerk met 1 procent.

Tijdens het hoogtepunt van de migrantencrisis zei de toenmalige Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken: “We willen Europa helpen met het migratievraagstuk. We zouden 800 moslims kunnen opnemen, maar we hebben geen moskeeën in Slowakije, dus hoe kunnen moslims worden geïntegreerd als ze het hier niet leuk zullen vinden? "

Andere politici zijn ook open geweest over het feit dat ze niet willen dat de moslimbevolking in Slowakije groeit.

“Islamisering begint met kebab en is al gaande in Bratislava. Laten we eens kijken wat we over vijf of tien jaar kunnen doen ”, zei SNS-voorzitter Andrej Danko in 2016.

"We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er in het toekomstige Slowakije geen moskee komt", voegde Danko eraan toe.

Tot nu toe is Slowakije het enige EU-lidstaat waar geen officiële moskee is. In plaats daarvan komt de moslimgemeenschap in het land bijeen in gehuurde huizen of tijdelijke gebedsruimtes.

Tegelijkertijd is Slowakije niet het enige land dat zorgvuldig kiest welke religie het op zijn grondgebied zal erkennen.

In het naburige Tsjechië bijvoorbeeld heeft de Community of Buddhism, die voornamelijk de lokale Vietnamese gemeenschap volgt, onlangs registratie aangevraagd. Het Tsjechische Ministerie van Cultuur heeft de aanvraag echter voor de derde keer niet ingewilligd.

In vergelijking met Slowakije zijn er beduidend minder katholieken in Tsjechië. Volgens de laatste gegevens zijn er ongeveer een miljoen katholieken in Tsjechië, wat overeenkomt met ongeveer een tiende van de bevolking.

Maar er zijn maar een paar moslims in beide landen; in Tsjechië maakten moslims minder dan 0,1 procent van de totale bevolking uit.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Europese Unie Europa islam moskee

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer