Ruim 18.000 minderjarige asielzoekers worden vermist in Europa

Ruim 18.000 minderjarige asielzoekers worden vermist in Europa

Officiële instellingen binnen de Europese Unie hebben gegevens naar buiten gebracht waaruit blijkt dat ongeveer 18.292 kinderen die tussen 2018-2020 in de Europese Unie asiel aanvraagden zoek raakten.

Het gaat met name om burgers uit Algerije, Eritrea en Guinee, zo valt te lezen in een rapport dat werd gepubliceerd door de openbare omroep voor de deelstaten Berlijn en Brandenburg, RBB, op basis van gegevens van de analysegroep “Lost in Europe”.

Op basis van de cijfers gepubliceerd door "Lost in Europe" raakten in totaal 5.755 kinderen vermist in Italië, 2.642 in België, 2.118 in Spanje en 944 in Zwitserland. De meeste kinderen zijn mannen (90 procent) ouder dan 15 jaar. Italië heeft te kampen met het hoogste aantal aan verdwijningen, daar werden er tussen 2019 en 2020 acht per dag geregistreerd. Over 2018 worden geen gegevens verstrekt.

"We zorgen al twee jaar voor minderjarige migranten in Europa en we hebben ons gerealiseerd dat niet alleen kinderen verdwijnen, maar ook cijfers", zegt Geesje Van Haren, de Nederlandse coördinator van Lost in Europe.

Uit gegevens van het Duitse federale politiebureau blijkt dat in Duitsland 7.806 kinderen vermist werden. In totaal zijn er 7.082 gevonden, terwijl er nog ongeveer 724 vermist zijn. In dit verband benadrukte het hoofd van de Duitse vereniging voor kinderhulp (Deutsches Kinderhilfswerk) Holger Hofmann dat "het federale politiebureau dat probeert de kinderen en jongeren op te sporen, een schandaal is in termen van kinderrechten."

Volgens het onderzoek van "Lost in Europe" waren de statistieken van de autoriteiten van de Europese landen over niet-begeleide asielzoekende minderjarigen "niet systematisch”. Landen als Denemarken, Roemenië en Frankrijk hebben helemaal geen niet-begeleide asielzoekende kinderen geregistreerd. Anderzijds registreert Bulgarije het aantal begeleide en niet-begeleide kinderen niet afzonderlijk.

Op basis van de gegevens van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) was er in 2020 een duidelijke daling van 31 procent in het aantal asielaanvragen in vergelijking met de cijfers van 2019. De cijfers laten zien dat dit de meest ingrijpende daling was sinds 2013.

EASO benadrukte eerder dat de daling van het aantal asielaanvragen in de lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen het gevolg is van reisbeperkingen die zijn opgelegd door de regeringen van Europese landen in een poging de verdere verspreiding van de Coronavirus-uitbraak te stoppen.

Bovendien onthulde EASO dat 461.300 personen internationale bescherming zochten in de landen van de Europese Unie in 2020, vergeleken met 671.200 aanvragen die werden ingevuld in 2019.

Bron: Schengenvisainfo | Beeld: Daniel Auraz / Flickr / CC BY 2.0

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties