Klokkenluider Chelsea Manning vrijgelaten na zelfmoordpoging

Klokkenluider Chelsea Manning vrijgelaten na zelfmoordpoging

Klokkenluider Chelsea Manning zat gevangen omdat zij weigerde te getuigen met betrekking tot de zaak Wikileaks tegenover een jury. Ze is nu vrijgelaten, maar dient wel een kwart miljoen aan boetes te betalen vanwege het weigeren aan enige vorm van medewerking.

Het bevel van de Amerikaanse districtsrechter Anthony Trenga komt slechts een dag nadat Manning zelfmoord probeerde te plegen in het Alexandria Detention Center in Virginia, naar verluidt door een laken te gebruiken om zichzelf op te hangen.

De jury
die werd opgeroepen om bij de zaak Manning te getuigen, had al het werk
afgerond en werd op 12 maart ontslagen, schreef Trenga, daarom is haar
uiterlijk niet langer nodig en 'heeft haar detentie geen dwingend doel meer'.

Trenga oordeelde echter dat de boete van $ 1.000 per dag die hij vorig jaar aan Manning heeft opgelegd, naast haar gevangenisstraf, niet strafbaar is "maar eerder noodzakelijk is voor het dwingende doel van de civiele veroordeling van de rechtbank" en daarom zal Manning deze onmiddellijk verschuldigd zijn – een totaalbedrag van $ 256.000. Het is onduidelijk of Manning opnieuw in de gevangenis komt als ze de boete niet betaalt, aangezien de gevangenisstraf van een jaar haar ook haar inkomen heeft ontnomen.

Manning was de inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger die WikiLeaks in 2010 de documentatie van van Irak en Afghanistan naar buiten bracht, samen met een schat aan informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken - waarvoor ze op grond van de spionagewet was veroordeeld. Ze bracht zeven jaar in de federale gevangenis door totdat president Barack Obama haar 35-jarige straf aan het einde van zijn ambtstermijn had omgezet tot vrijlating.

Toen Trenga in februari 2019 de grote jury bijeen riep om WikiLeaks te onderzoeken, werd Manning opgeroepen om te getuigen, maar weigerde hieraan mee te werken.

“Ik zou liever verhongeren dan mijn mening hierover te veranderen. En als ik dat zeg, bedoel ik dat letterlijk '', vertelde ze de verslaggevers in mei 2019.

De maand ervoor werd WikiLeaks-uitgever Julian Assange gearresteerd in het VK en wacht op mogelijke uitlevering aan de VS wegens beschuldigingen in verband met de onthullingen van 2010, die hem 175 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren als hij wordt veroordeeld.

Beeld: Frederik Lundhag CC BY-SA 2.0 Flickr.com

Lees meer over:
gevangenis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer