Buitenlandse 'hulpverleners' hielpen mensenhandelaren om migranten naar Griekenland te brengen

Buitenlandse 'hulpverleners' hielpen mensenhandelaren om migranten naar Griekenland te brengen

De Griekse autoriteiten zijn bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar tientallen buitenlandse hulpverleners op het eiland Lesbos. Zij zouden verluidt samen gewerkt hebben om mensenhandelaars en illegale immigranten vanuit Turkije naar Griekenland af te leveren. Zo overtraden zij de wet. De autoriteiten lieten weten dat er onderzoek wordt gedaan naar 35 personen die banden zouden hebben met prominente NGO’s die actief waren op het eiland.

De politie heeft tot dusver maandenlang hun activiteiten bestudeerd voordat ze concludeerden dat de verdachten onder het mom van humanitair werk daadwerkelijk samenwerkten met mensenhandelaars die migranten het land binnen wisten te smokkelen.

Volgens berichten in de Griekse media waren onder het onderzochte NGO-personeel burgers afkomstig uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Noorwegen, Bulgarije, evenals Iran en Pakistan.

Ze gebruikten versleutelde apps om informatie te verstrekken over verzamelpunten aan de Turkse kust, geografische coördinaten van landingsplaatsen, verblijfsgebieden in het vluchtelingenkamp Moria en meer, aldus de politie. Deze regeling werd sinds juni vorig jaar ten minste 32 keer toegepast en zorgde ervoor dat duizenden mensen illegaal Griekenland binnen konden komen.

Het beruchte Moria-kamp op Lesbos waar onder andere deze praktijken eveneens plaatsvonden was het grootste van het Europese continent, met meer dan 12.000 mensen. Het werd eerder deze maand verwoest, vermoedelijk door vluchtelingen zelf. Griekse autoriteiten zijn er druk mee bezig om (illegale) migranten naar een tijdelijk tentenkamp te verplaatsen.

Sinds de migrantencrisis van enkele jaren geleden worden Griekse eilanden in de nabijheid van de Turkse kust continue bestookt met asielzoekers, omdat het de route naar Europa is.

"Er loopt een onderzoek om de volledige omvang van de illegale activiteiten van de criminele organisatie en haar banden vast te stellen", aldus de politie.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
vluchtelingen Griekenland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties