Beeld Leopold II bij Afrikamuseum opnieuw beklad met verf

Beeld Leopold II bij Afrikamuseum opnieuw beklad met verf

Even leek het erop dat de gemoederen bedaard waren, maar niets is minder waar. Een beeld van de voormalige Belgische koning Leopold II is in de tuin van het Afrika Museum in Tervuren opnieuw besmeurd met rode verf. Dit maakte de regionale zender ROBtv afgelopen zondag bekend.

Dat de daders aanhangers zijn van de Black Lives Matter beweging blijkt onder meer uit de tekst 'BLM II' die onder het beeld geplaatst werd. Het is niet de eerste keer dat het beeld vernield werd, begin juli sloegen activisten al eens toe op deze plek.

De museumdirecteur Guido Gryseels geeft aan begrip te hebben voor de Black Lives Matter beweging, maar keurt ook het vandalisme volledig af. Vooral omdat de beeldengroep met Leopold II, gemaakt door kunstenaar Tom Frantzen al een aantal kritische elementen bevat tegenover het koloniaal bewind van de voormalige koning der Belgen. Zo hebben drie Afrikaanse krijgers afgehakte voeten, en kijkt de olifant weg van het borstbeeld uit protest tegen de ivoorroof ten tijde van Leopold II. Ook de leeuw kijkt demonstratief een andere richting uit.

Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Los van de discussie en deze gebeurtenis is het museum van plan om op korte termijn een plaquette toe te voegen met duiding en informatie over Leopold II.

Beeld: Ingezonden

Lees meer over:
Leopold II

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer