2 Amerikaanse militairen en 1 Royal Army-lid gedood, 12 mensen gewond bij raketaanval op kamp Taji in Irak

2 Amerikaanse militairen en 1 Royal Army-lid gedood, 12 mensen gewond bij raketaanval op kamp Taji in Irak

Twee Amerikaanse militairen, en een Britse militairen zijn gedood bij een raketaanval op Camp Taji, een Iraakse basis buiten Bagdad waar Amerikaanse en coalitietroepen gelegerd zijn. Nog eens twaalf anderen zijn gewond geraakt.

In totaal 18 raketten sloegen in bij de basis, zo melden de Verenigden Staten die aldaar tegen de Islamitische Staat strijden. De doden en gewonden zijn momenteel nog niet officieel geïdentificeerd, dit in afwachting door de bevestiging gemaakt door hun nabestaanden.

Vroeg op de donderdagochtend maakte de Iraakse president melding van de terroristische aanslag waarbij zowel trainers als adviseurs om het leven kwamen of gewond werden. Zo sprak hij: “Dit is een directe aanval op Irak en zijn welzijn, en we benadrukken dan ook dat we een volledig onderzoek zullen instellen naar de daders van deze aanslag, en de verantwoordelijken hierbij op te sporen.”

Verschillende bronnen spraken van zo een 10 tot 15 raketten die insloegen op de basis.

Woordvoerder van het Amerikaanse centrale commando, kapitein William Urban, bevestigde dat twee dodelijke slachtoffers Amerikaanse soldaten waren. Op donderdagochtend heeft de Britse minister van Defensie een verklaring naar buiten gebracht waarin bekend wordt gemaakt dat de aanval op de legerbasis ook heeft geresulteerd in de dood van een lid van het Royal Army Medical Corps.

Kamp Taji is een grote militair basis ongeveer 27 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, die door verschillende landen binnen de coalitiemacht bemand wordt om Iraakse veiligheidstroepen op te leiden. Dit is de tweede keer sinds januari dat het kamp onder vuur ligt. In januari raakte eerder een Iraakse soldaat gewond. Geen enkele groep heeft tot nu toe nog verantwoordelijkheid opgeëist voor deze aanvallen.

Lokale media wisten al te melden dat Amerikaanse vliegtuigen tegenaanvallen zullen inzetten tegen een aantal sjiitische milities in de provincie Anbar, welke grenst aan Syrië.Maar ook de troepen in Syrië zelf zullen onder vuur komen te liggen.

Deze milities worden ook verantwoordelijk gehouden voor een raketaanval tijdens december 2019 waarbij een Amerikaan werd gedood op de K-1-vliegbasis buiten Kirkuk. De Amerikaanse ambassade in Bagdad werd ook bestormd, dit als tegenreactie op een drone-aanval op de Iraanse revolutionaire garde-generaal Qassem Soleimani welke in januari werd gedood. Als represaille van de Iraanse troepen werden toen twee Iraakse bases welke Amerikaanse militairen huisvesten bestookt met ballistische raketten.

Deze aanval op de Taji-basis komt nu het Pentagon en Bagdad te maken hebben met een geschil over het binnenbrengen van een extra Amerikaanse raket verdedigingssystemen in Irak. De VS staat er op om dit te doen in verband met de toenemende dreiging vanuit Iran, echter de Iraakse regering blijft aandringen op het nodige vertrek van de buitenlandse troepen uit het land zoals eerder werd beloofd.

Beeld: Pixabay

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties