Schrijnende situatie rondom tijdelijke huurcontracten

Schrijnende situatie rondom tijdelijke huurcontracten

Te weinig zicht en controle op het aantal tijdelijke huurcontracten in Nederland, zo stelt Carla Huisman, die onderzoek hiernaar deed aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft een signaal af dat er een stille verschuiving van vaste huurcontracten naar tijdelijke overeenkomsten van slechts twee jaar plaats vindt. Dit zou dan weer leiden tot een groeiende onzekerheid voor een grote groep mensen. Ook de Woonbond, welke opkomt voor huurders, maakt zich hierom grote zorgen.

Voordat de Wet doorstroming huurmarkt in 2016 werd ingevoerd, was het mogelijk dat een huurder zo lang als hij of zij maar wenste te huren, ook daadwerkelijk kon huren. Echter hier zijn veranderingen voor ingevoerd daar het potentiële verhuurders af zou schrikken. De nieuwe wet zorgt er voor dat het verhuren van een woning nu makkelijker is, zodat er meer aanbod is. Iets wat de woningnood weer wat zou moeten indammen.

Huisman stelt dat de realiteit echter anders is. “Ik zie dat het de verkeerde kant op gaat. Er is geen goed landelijk beeld, maar bijvoorbeeld in Amsterdam zie je dat in 2015 alleen al de helft van de 18 tot 23-jarigen een tijdelijk huurcontract had.”

En volgens Huisman neemt dat aantal ook alleen maar toe, maar nergens blijkt dan weer uit dat er meer woningen zijn bijgekomen. Dat zorgt voor een problematische situatie waarbij huurders dan ook de uiteindelijke verliezers zijn. “Bij elke nieuwe huurder kan er een hogere prijs gevraagd worden, de huurders zijn dan niet gebonden aan de maximale huurverhoging”, zo stelt Huisman.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwachtte dat professionele verhuurders die actief zijn in de particuliere sector niet zitten te wachten op kortlopende contracten, in verband met de moeite die er komt kijken bij het vinden van een nieuwe huurder en het opstellen van een nieuw contract. Echter lijkt er geen rekening gehouden te zijn met de woningnood en de winstmarges die er gemaakt kunnen worden elke keer als er een nieuwe huurder een woning betrekt.

“Die argumenten snijden dus geen hout”, zo zegt Huisman. “In de huidige krappe markt zit je dan ook niet te wachten op dit soort contracten.” “Consumenten dienen beschermd te worden. Nu gebeurt dit veel in grote steden als manier om huren flink naar boven te halen door particuliere verhuurders.”

Volgens Huisman ervaren jonge huurders in grote steden dan ook met name de negatieve gevolgen. “Het betekent dat als je in de periode dat je huurt en te maken hebt met gedoe, je liever je mond houdt, al hopende dat je langer mag blijven. Is de huisbaas lastig volgens de huurder, dan wordt het contract mogelijk niet verlengd.”

Vastgoed Belang, welke de grootste belangenvereniging is van particuliere beleggers in de vastgoed, zegt dat contracten van onbepaalde tijd nog voor het grootste deel het uitgangspunt zijn.

“Sinds 2016 zijn er meer mogelijkheden gecreëerd, dus het is ook niet vreemd dat daar met gepaste aanleidingen ook gebruik van wordt gemaakt”, zegt directeur Laurens van de Noort. Omdat dit niet het uitgangspunt is, heeft volgens hem te maken met kosten en onrust die bewoners wisseling met zich teweeg brengt. “Uiteindelijk is daar iemand bij gebaat.”

De Woonbond concludeert dat het aantal klachten over tijdelijke huur alleen maar toeneemt,sinds dat de nieuwe woonwet is ingevoerd. Van bijna geen klachten tot ruim tien klachten per maand. “Wij zijn er van overtuigd dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt, want niet iedereen is bekend met de Woonbond of is er van op de hoogte dat hij of zij ook een tijdelijk contract heeft”, zo zegt woordvoerder Marcel Trip.

Daarom is de kans dat het aantal tijdelijke contracten hoger is dan ook uit de cijfers blijkt, zo denkt de Woonbond. “Voor commerciële verhuurders is het zo dat ze dit type contract niet hoeven te registreren, terwijl de prikkel om tijdelijke contracten in te zetten enorm is.”

Beeld: Pixabay.com

Lees meer over:
woningen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties