Openbaar ministerie eist twaalf jaar cel tegen douanier die 1500 kilo cocaïne invoerde

Openbaar ministerie eist twaalf jaar cel tegen douanier die 1500 kilo cocaïne invoerde

Twaalf jaar cel, dat is wat het Openbaar Ministerie (OM) douanier Hassan O. tegen zich hoorde eisen. Dit vanwege de grootschalige invoer van cocaine in de haven van Rotterdam. Een lading van maar liefst 1516 kilo werd onderschept. De officier van justitie zegt dat dit slechts het “topje van de ijsberg lijkt” te zijn.

Er werd onderzoek gedaan naar de versleutelde telefoon van de verdachte. Daar kwam naar voren dat de man vaak expres ladingen door liet. Zo heeft de medewerker op 13 februari 2019 een container, nog voordat het schip aanmeerde, aangemerkt als zijnde gecontroleerd.

De verdachte was in staat containers door te laten waarvan hij wist dat er verdovende middelen in zaten, en deze dan zonder daadwerkelijke controle door te laten. Daardoor konden criminelen ongehinderd de drugs ophalen. Er stond echter al een team agenten klaar in de haven na een melding over verdachte handelingen in de computersystemen.

De Rotterdamse haven heeft veel last van corruptie douaniers, en in de afgelopen jaren gebeurt dit steeds vaker. Een van de bekendste voorbeelden is douanier Gerrit G. Hij kreeg in hoger beroep veertien jaar cel.

Het OM spreekt van het beschamen van vertrouwen, omdat juist de verdachte er op is aangesteld om de grenzen te beveiligen. “Een langdurige gevangenisstraf van twaalf jaar is dan ook gerechtvaardigd.”

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
rechtbank openbaar ministerie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties