Omvolkings-vliegtuig van actiegroep 'We gaan ze halen' stijgt binnenkort op, staatssecretaris niet blij

Omvolkings-vliegtuig van actiegroep 'We gaan ze halen' stijgt binnenkort op, staatssecretaris niet blij

Wederom lijkt de activistische groep ‘We gaan ze halen’ zich te moeten voorbereiden op een mislukking. De kans is groot dat het vliegtuig leeg naar Nederland terug zal keren.

Omvolkende activistengroep ‘We gaan ze halen’ is druk bezig met een nieuwe poging om vluchtelingen uit Griekenland te halen. Ditmaal niet met een bus en een heleboel auto’s, maar met een vliegtuig. Een Boeing 737 welteverstaan. De groep is van plan om 189 migranten uit het nieuwe kamp Moria aan boord te krijgen, om ze vervolgens naar Nederland te brengen.

Bij de vorige actie in 2018 slaagde actiegroep We Gaan Ze Halen is er niet in om vluchtelingen uit Griekenland mee te nemen naar Nederland, de bus stopte er in Duitsland al mee. De actiegroep vertrok met tientallen auto's en een bus naar Athene en was van plan om 150 vluchtelingen van de straat te plukken. Om ze vervolgens mee terug te nemen naar Nederland. Ook reageerde de Griekse regering niet op het verzoek van de organisator om het gesprek aan te gaan, dus besloot de groep huiswaarts te gaan.

De moed zakte de groep in de schoenen en de organisatie hief zichzelf op, om het vervolgens eerder dit jaar weer nieuw leven in te blazen. ‘We gaan ze halen’ is van mening dat ruim 750.000 niet-Westerse migranten in de afgelopen jaren niet genoeg is en zegt daarom dat Nederland totaal 1000 migranten van Lesbos moet opnemen. Reden? De levensomstandigheden in het nieuwe kamp Moria zouden niet goed (genoeg) zijn. Volgens de groep klinkt er een 'noodkreet' vanuit het hele land om de vluchtelingen op te vangen, en dit is eveneens de reden om de groep weer een nieuw bestaansrecht te laten hebben.

Het vliegtuig moet aankomende maandagochtend vertrekken van Rotterdam The Hague Airport richting Mytilini, de hoofdstad van het Griekse eiland Lesbos. Zodra het vliegtuig geland is blijft het twee dagen wachten op geselecteerde vluchtelingen.

Staatssecretaris Broekers-Knol is niet te spreken over de actie. Haar werd gevraagd om contact te leggen met de Griekse autoriteiten om te regelen dat de migranten mee naar Nederland mogen. De kans is zeer groot dat het vliegtuig volledig leeg terugkeert naar Nederland, want de staatssecretaris wijst het initiatief van de hand.

"U doorkruist daarmee reeds in gang gezette inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese Commissie, Nederland en andere lidstaten", schrijft Broekers-Knol in een reactie. Zo verwijst ze naar de honderd migranten die naar Nederland worden gehaald naar aanleiding van de verwoestende brand in kamp Moria. Eveneens heeft Nederland 1 miljoen euro aan noodhulp gegeven. "Ik kan uw verzoek om personen van Lesbos naar Nederland te herplaatsen dan ook niet inwilligen," aldus de staatssecretaris. Ook schrijft ze dat het herplaatsen van migranten goed moet worden voorbereid, bijvoorbeeld door veiligheids- en gezondheidscontroles. Dat is volgens Broekers-Knol niet in een paar dagen te realiseren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties