Oekraïense vluchtelingen woedend op Nederland: "Het is hier heel slecht"

Oekraïense vluchtelingen woedend op Nederland: "Het is hier heel slecht"

De afgelopen dagen is er veel ophef ontstaan rondom asielzoekers in Nederland. Naast de hongerstakingen in Purmerend, zijn er nu ook Oekraïners die ontevreden zijn over de omstandigheden in de opvang in Harskamp.

Een aantal van hen protesteerde voor het opvangcentrum en eisten meer privacy, beter eten en kwalitatief beter onderwijs voor hun kinderen.

Volgens de Oekraïners hebben zij geen privacy en krijgen hun kinderen slechts twee keer per week les. Dit staat in schril contrast met Nederlandse kinderen, die vijf keer per week naar school gaan. De Oekraïners zijn van mening dat dit hun kinderen benadeelt, omdat ze hierdoor niet goed genoeg kunnen leren. De onvrede over de opvang is niet nieuw, al zeven maanden nadat zij hun land verlieten, begonnen de klachten al.

In Ede worden de Oekraïners opgevangen op een legerplaats. Volgens de gemeente is deze opvang niet geschikt voor langdurig verblijf en begrijpt men de kritiek van de Oekraïners dan ook wel. “Dat daar uiteindelijk problemen ontstaan als je er lang moet wonen, is begrijpelijk”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente zegt er alles aan te willen doen om de Oekraïners zich thuis te laten voelen en is bekend met de klachten over het eten.

Op korte termijn worden er daarom buitenkeukens geplaatst, zodat mensen zelf boodschappen kunnen doen en zelf kunnen koken. Daarnaast wil de gemeente een bewonersraad oprichten, zodat de vluchtelingen kunnen aangeven wat er verbeterd moet worden.

Niet alles kan opgelost worden, maar de gemeente wil er alles aan doen om meer privacy te bieden en een comfortabele indeling van de barakken te realiseren.

Het onderwijs voor kinderen in de opvang is momenteel geregeld op een ‘drie dagen op, twee dagen af’-systeem. Dit komt doordat er inmiddels zoveel Oekraïners zijn bij gekomen en er ook nog veel meer bijkomen.

Beeld: Ter illustratie

Lees meer over:
vluchtelingen oorlog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties