Groepsimmuniteit moet het coronavirus bestrijden

Groepsimmuniteit moet het coronavirus bestrijden

Premier Mark Rutte noemde dit in zijn toespraak op 16 maart de beste strategie om het virus tegen te gaan.

Het besluit volgt op het advies van onder andere Jaap van Dissel, en zijn collega’s binnen en buiten het RIVM. Rutte zegt dat het advies van deze deskundigen leidend is, en zal blijven, wat de enige manier zou zijn om de benodigde stappen te zetten tegen dit virus: “En het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.”

Het plan dat nu is uiteengezet, is een van gecontroleerde verspreiding van het virus. Als de piek van de besmettingen wordt afgevlakt, zou dat de druk op de zorg enorm verminderen. Verder is het idee dat je na een besmetting niet nóg een keer ziek kan worden, en dus immuun bent. Als we geleidelijk alle minder kwetsbare groepen (lees: jongeren en mensen zonder gezondheidsproblemen) kunnen behandelen en daarmee immuun maken, vormt dit een kleiner risico voor de kwetsbaardere bevolkingsgroep.

Dat is het idee. Rutte is niet de enige die deze strategie probeert toe te passen, want ook het Verenigd Koninkrijk heeft gepoogd dit te laten werken. Op 16 maart verscheen van het Britse adviesorgaan Imperial College echter een brief waarin stond dat deze aanpak te gevaarlijk en risicovol was: er zullen nog steeds mensen ziek worden, en mogelijk vallen er nog duizenden doden. Daarom zou onderdrukking van het virus de betere aanpak zijn. Het RIVM erkent dat met de huidige koers tussen de 50 en 60% van Nederland het virus zal krijgen (meer dan 8,5 miljoen mensen), maar zegt daarbij dat dat niet erg is omdat de meesten milde klachten zullen krijgen. Hoeveel doden dit zal veroorzaken is het RIVM nog vrij stil over, maar het is aannemelijk dat er vele slachtoffers zullen vallen.

Deze aanpak vereist ook een zekere medewerking van het virus zelf, in hoe het ontwikkelt en zich verder verspreid: werkelijke controle hebben we namelijk nog steeds niet over het virus. Daarnaast liggen ook vele jongeren – van wie werd gedacht de minder kwetsbare groep te zijn – al op de Intensive Care. Een verdere ontwikkeling van het virus kan er ook voor zorgen dat we geen immuniteit opbouwen, maar meermaals ziek worden. Als de kennis van het RIVM telkens onbetrouwbaar of onvoldoende blijkt te zijn, zou een hardere aanpak, zoals een lockdown, veiliger zijn.

Door heel Europa zijn er al verschillende landen die volledig op slot gaan: Macron noemt het oorlog en heeft het Franse leger aangesteld om de lockdown te verzekeren, Spanje ging in lockdown nadat het afgelopen week een verschrikkelijke groei in zowel patiënten als slachtoffers zag, en Italië heeft na een regionale lockdown inmiddels ook het hele land op slot gezet. Geert Wilders en Thierry Baudet hebben ook om een totale lockdown gevraagd, maar die oproep blijft voorlopig onbeantwoord. Gisteren kondigde ook België aan in lockdown te gaan.

Het RIVM waar Mark Rutte op vertrouwt en zijn beleid op baseert, loopt al langer achter de feiten aan tijdens de coronakwestie, dus hopelijk zal aan het eind van de week nu een ander advies voor Rutte klaarliggen. Moge het de volksgezondheid vooropstellen.

Beeld: Fshoq! Blog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties