Eerste Nederlander met coronavirus is een feit

Eerste Nederlander met coronavirus is een feit

De eerste besmetting van iemand met het coronavirus binnen onze eigen landsgrenzen is nu een feit. Verschillende media melden dat het gaat om een man van 56 uit Loon op Zand. Hij is gisteren opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg waar hij momenteel ook in isolatie verblijft. Burgemeester Weterings laat weten dat het ondanks zijn huidige situatie goed met hem gaat.

Nadat de man zich slecht begon te voelen wist hij zich te melden bij het ziekenhuis. Eerder bezocht hij Lombardije, een regio in Noord-Italië. Volgens het RIVM werd al vrij snel geconstateerd dat het ging om een infectie van het coronavirus. De man is vervolgens twee keer positief getest op het virus, zo laat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg tijdens het programma Nieuwsuur weten. Dat is een protocol om eventuele misverstanden en fouten te voorkomen.

Het is aannemelijk dat de patient ook daadwerkelijk het virus heeft opgelopen in Lombardije zo zegt het RIVM. Dat betreft dan ook een van de zwaarst getroffen regio’s in Italië. In heel het land zijn er nu zeventien doden dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van het virus.

Het is nu aan de GGD om te gaan onderzoeken waar de man de afgelopen dagen is geweest en met wie hij contact heeft gehad. Dit vanwege besmettingsgevaar. Meerdere bronnen laten aan Omroep Brabant weten dat de man een aantal dagen lang carnaval gevierd zou hebben. Op het internet circuleren ook foto’s waarop de man te zien is.

Tijdens een live uitzending van de NOS werd door Minister Bruins bekend gemaakt dat Nederland te maken heeft met het eerste geval van besmetting door het virus. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef de boodschap op een briefje welke de minister uiteindelijk voorlas.

Ook premier Rutte heeft in zijn eerste reactie op Twitter uitspraken gedaan rondom het virus. Zo laat hij weten dat het van belang is om de adviezen van deskundigen op te blijven volgen. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor “de professionals, die er hard aan werken om alles te doen wat nodig is.”

Het virus dat is ontstaan in China heeft nu ook Europa in zijn greep. Zo is er op het moment van schrijven sprake van zo een 48 besmettingen in Duitsland. Italië heeft het meeste onder het virus te lijden, daar is momenteel sprake van zo een 650 besmettingen.

Er is nog niet ongelooflijk veel bekend over het virus, wat ook weer zorgt voor de nodige onrust. Het overlijdensrisico van de gewone griep is zo een 0.5 tot 1 procent, bij het Coronavirus ligt dit iets hoger en betreft het ongeveer 2 procent. Verschillende landen geven aan in een vergevorderd te zijn met de ontwikkeling van een anti vaccine. Echter kan het nog een aantal maanden op zich laten wachten totdat deze uiteindelijk op de markt wordt gebracht.

De gemeente Tilburg zegt mee te leven met de patiënt alsook zijn familie. “We spreken ons vertrouwen uit in het ziekenhuis en de GGD. We staan in nauw contact met de betrokken instanties en wegen van moment tot moment af wat we doen”, zo laat een woordvoerder aan de NOS weten.

Beeld: Pixabay.com

Lees meer over:
coronavirus virus nederland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer