Directeur GGD: 'Nu 6000 Nederlanders besmet met coronavirus'

Directeur GGD: 'Nu 6000 Nederlanders besmet met coronavirus'

Momenteel zijn zo’n 6000 mensen in Nederland besmet, of zijn besmet geweest, met het coronavirus. Dit blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, zo laat RTL Nieuws weten. In de e-mail schrijft De Gouw aan zijn collega’s in het gehele land: “Op basis van de piramidescenario’s (dit zijn wiskundige berekeningen) kunnen we concluderen dat er momenteel circa 6000 personen besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus.

Er zijn nu zo’n 1000 besmettingsgevallen formeel bekend die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vastgesteld. Dat maakt het getal dat De Gouw publiceert dus zes keer zo hoog. Het RIVM zelf benadrukt regelmatig dat het aantal zieken dat ze zelf publiceren ook wel hoger zal liggen, omdat veel mensen (lichte) griepverschijnselen krijgen door het virus en zich daardoor dus niet laten testen.

Een andere reden dat het aantal gevallen zeer waarschijnlijk hoger ligt dan dat het RIVM meldt, is omdat verschillende regio’s hebben besloten alleen nog maar mensen te testen die ouder dan 70 jaar zijn. Daardoor wordt het natuurlijk erg lastig om te weten wie er wel of niet besmet is. Dit besluit heeft te maken met de tekorten aan het aantal testen. Dus het is een noodzakelijk gevolg.

De Gouw is in zijn functie verantwoordelijk voor, en vertegenwoordiger van, alle GGD’s in de overleggen het kabinet over de coronacrisis. In zijn mail legt hij ook uit waarom het in feite, ondanks het flinke aantal besmettingen, het sluiten van scholen eigenlijk geen enkele zin heeft. Dit tot woede van vele burgers. Inmiddels zijn de maatregelen waartegen de Gouw protesteerde wel ingegaan.

Het aantal regio’s dat alarm slaat vanwege aan tekorten aan bedden, beschermingsmiddelen, isolatie en quarantaine plekken, groeit enorm. Niet alleen Amsterdam maar ook verschillende andere gemeenten hebben hulp van Defensie gevraagd voor de nodige opvangplekken.

Belangrijk feit is dat de grote druk op ziekenhuizen nu is te begrijpen als het daadwerkelijke getal van de 6000 besmettingen klopt, zo laten crisis deskundigen weten.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
coronavirus nederland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer