AFM brengt waarschuwing naar buiten: voor deze bendes moet je uitkijken

AFM brengt waarschuwing naar buiten: voor deze bendes moet je uitkijken

De financieel toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft naar 2.500 Nederlanders een brief gestuurd. Dit doen ze om mensen er voor te waarschuwen zijn dat er bendes actief zijn die personen benaderen voor dubieuze beleggingsaanbiedingen.

Als gevolg van een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek kwamen de namen van deze consumenten naar voren. Justitie gaf deze gegevens aan de toezichthouder door, welke vervolgens besloot een brief te sturen aan de consumenten om ze te waarschuwen.

De fraude betreft zogenoemde boilerrooms. Dat kan vergeleken worden met een callcenter, maar dan opereert men met kwade bedoelingen. Er wordt gebruik gemaakt van belscripts en lijsten. De oplichters proberen consumenten er van te overtuigen dat ze een geweldig beleggingsaanbod hebben maar in de praktijk blijkt daar helemaal niets van waar, en de consument ziet de winst verdampen.

Het verkrijgen van de telefoonnummers is kinderspel. De consumenten laten deze ergens online achter door ze in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld op een advertentie op Facebook, of een site met beleggingsaanbiedingen, zegt de AFM. Zo beland het nummer op een lijst.

Die lijsten kunnen een hele tijd rondgaan, zowaar eindeloos. Er op komen is dus makkelijk, maar er vanaf komen blijkt nog een hele klus. Het AFM waarschuwt dat mensen die telefonisch worden benadert voor een beleggingsaanbod gelijk op te hangen.

Beeld: Pixabay

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties